מהו מע”מ?
מס ערך מוסף (מע”מ) הוא מס עקיף, המוטל על ההוצאה. “ערך מוסף” הוא מונח המשקף את תוספת הערך שתורם העסק בפעילותיו. תוספת הערך מתבטאת בהפרש המחיר שבין כלל המכירות של העסק לבין כלל רכישותיו.
מי חייב בתשלום המס?
חובת תשלום המס לשלטונות המס חלה על “עוסקים”.
מיהו “עוסק”?
“עוסק” הוא מי שמוכר נכס, או נותן שירות או מייבא טובין במהלך עסקיו, ובלבד שאיננו מלכ”ר או מוסד כספי (ראו הסבר בהמשך), וכן מי שעושה עסקת אקראי. עסקת אקראי היא מכירת טובין או מתן שירות שלא במהלך העסקים הרגילי, אבל שיש להם אופי מסחרי.
מהם סוגי “העוסקים“?
החוק מבחין בין שני סוגים של עוסקים:
עוסק פטור: מי שמחזור עסקאותיו הכולל נמוך מסכום שנקבע בחקיקה (99,006 ש”ח בשנת 2016). עסקאות של עוסק כזה, שמזור עסקיו מצומצם במיוחד, פטורות ממס ערך מוסף.
עוסק מורשה: “עוסק מורשה” הוא מי שנרשם במשרדי המס כ”עוסק מורשה” וקיבל על כך תעודת רישום. חובת הרישום כ”עוסק מורשה” חלה על אלה:
א- כל עוסק שאיננו “עוסק פטור”
ב- כל עוסק שנמנה על מקצועות חופשיים מסוימים המפורטים בחוק, ובין היתר: אדריכל, הנדסאי, טכנאי, יועץ, מהנדס, מנהל חשבונות, רואה חשבון, רופא, פסיכולוג, כלכלן, עורך דין, בעל מעבדה, בעל בית ספר או גן ילדים ועוד.
קיימת גם האפשרות שעוסק שאיננו חייב על פי החוק להירשם כ”מורשה” יירשם בתור שכזה מרצונו, וזאת בשל יתרונות הנובעים ממעמד “העוסק המורשה” כפי שיוסבר בהמשך.
איך נקבע שיעור המס?
שיעור המס נקבע בצו של שר האוצר, לאחר התייעצות עם ועדת הכספים של הכנסת. שיעור המס משתנה מפעם לפעם.
דיווח לשלטונות מע”מ
עוסק חייב להגיש לשלטונות המס דו”ח תקופתי עד 15 יום מתום התקופה המדווחת. העוסק נדרש להגיש את הדו”ח, על גבי טופס רשמי. תקופת הדיווח היא חודש, ותחילתה באחד בחודש, דיווח זה נקרא דיווח חד-חודשי. תקופת הדיווח של עסקים שמחזורם השנתי הוא נמוך מהסף שנקבע לו בתקנות, היא חודשיים, דיווח זה נקרא דיווח דו-חודשי.
הדו”ח יכלול את הפעולות שבוצעו בתקופה המדווחת, ואת סכומי המס המתחייבים מהפעילות האמורה. סכומי מס אלה מרוכזים בחשבון חו”ז מע”מ. העוסק נדרש להפריד בין מס התשומות ששילם בגין רכישת נכסים קבועים שאינם מיועדים למכירה במהלך העסקים הרגיל, לבין תשומות על רכישות שוטפות או על הוצאות ושירותים שהעסק קיבל לצורך תפעולו השוטף.
הדו”ח התקופתי שיש בו יתרה לתשלום – עודף מס עסקאות על מס תשומות – יוגש בצירוף התשלום הנובע ממנו.
עוסק מורשה התובע החזר מע”מ (בגין עודף מס תשומות), יגיש דוח תקופתי על טופס הנושא את הכותרת “להחזר”. אם ההחזר עולה על סכום שנקבע יידרש העוסק להציג מסמכים נוספים לשם השלמת הטיפול בתביעתו ולביצוע ההחזר.
איחור בהגשת דוח גורר הטלת קנסות, וכן חיוב בריבית ובהפרשי הצמדה.
הדו”ח כולל את הפרטים:
- פרטים מזהים (שם העוסק, מענו ומספר תיק העוסק)
- התקופה אליה מתייחס הדו”ח
- סיכום העסקאות ללא מע”מ (עסקאות החייבות בע”מ בנפרד מעסקאות הפטורות ממע”מ)
- סכום מס העסקאות
- סכום מס התשומות על נכסים קבועים
- סכום המס על תשומות אחרות
- הסכום לתשלום (עודף מס עסקאות), או להחזר (עודף מס תשומות), הכל לפי סוג הדו”ח והסכום צריך להיות שווה ליתרות חו”ז מע”מ במספר הראשי על הסכום להירשם גם בספרות וגם במילים.
- העוסק יצהיר ויאשר בחתימת ידו את נכונות הדו”ח אם נבצר מהעוסק למלא אחר הוראה זו ייחתם הדו”ח בידי בא – כוחו של העוסק, תוך ציון שמו ותפקידו.
תיעוד ספרי חשבון לפי תקנות מע”מ
התעודות לסוגיהן
תקנות מס ערך מוסף מחייבות את העוסקים לנהל ספרי חשבון וכן את התיעוד שנלווה אליהם. ההוראות גם מחייבות לשמור על התיעוד בשיטה שתאפשר לאתר כל מסמך ששימש בסיס לרישום בספרים.
ניתן למיין את התעודות לפי מקור היווצרותן כן:
תיעוד פנים תעודות שנוצרו בעסק עקב פעולה שעסק ביצע.
התקנות מחייבות שמסמכים מסוימים כגון חשבוניות מס או קבלות, יהיו ממוספרים מראש וכרוכים בפנקס.
תיעוד הפנים מתחלק לשתי קבוצות משנה:
- תעודה המיועדת לגורם זר בעסק נשמר העתק מתעודה כזאת, או ספח של התעודה כמו (חשבונית, קבלה, שיק וכו’), או רשומות שהועברו לקובץ קבוע שמתנהל במחשב.
- תעודה המיועדת לשימוש פנימי בלבד (כמו : פקודות יומן, גיליון משכורות וכו’).
תעוד חוץ– תעודות שנוצרו מחוץ לעסק והתקבלו בעסק מגורם העומד עימו בקשרי מסחר.
על פי החקיקה יש לנהל תיק תיעוד חוץ שבו יישמרו המסמכים בשיטה המאפשרת את איתורם.
זיהוי תעודות ורישומן
תעודה מעידה על ביצוע עסקה. לעתים נמצא שיש מספר תעודות המצביעות על אותה עסקה להלן שלוש דוגמאות :
- שולם לספק בשק ע”ח התחייבות. התקבלה קבלה.
בידי מנהל החשבונות מצויים שני מסמכים: (א) ספח השק (תיעוד פנים) ; (ב) קבלה מהספק (תיעוד חוץ) - העסק קיבל שירות ושילם בשיק מיידי בידי מנהל החשבונות 3 מסמכים בגין אותה עסקה:
(א) שובר תשלום (תיעוד פנים),
(ב) ספח שק (תיעוד פנים);
(ג) חשבוניות מס/קבלה מנותן השירות (תיעוד חוץ)
- העסק רושם תקבולים באמצעות קופה רושמת. המסמכים שבידי מנהל החשבונות הם: (א) קבלות (ב) סרט קופה רושמת (תיעוד פנים), (ג) העתקים של חשבוניות מס/קבלות שנמסרו ללקוחות (תיעוד פנים).
ניהול מע”מ בספרי החשבונות
בספרי הנהלת חשבונות העסק ינוהלו שלושה חשבונות מיוחדים לעניין מע”מ ושלושתם יהיו חשבונות אישיים:
- חשבון “מע”מ תשומות”
לחובת חשבון זה ירשם כל סכום מס ערך מוסך שהעסק שילם או התחייב לשלם (במקרה של קניה באשראי) לספקים או לנותני שירותים. הרישום התבסס על חשבוניות המס המקוריות, או על הודעות החיוב המקוריות שהעסק קיבל מספקיו.
ביטול של קניה, החזר סחורה לספק, או קבלת הנחה מהספק גוררים את זיכויו של חשבון מע”מ תשומות. הזיכוי הוא תמיד הקטנה של חיוב קודם שנרשם בחשבון. לצורך דיווח לשלטונות המס יש להפריד בין מע”מ תשומות על נכנסים קבועים לבין מע”מ תשומות אחרות.
חשבון “מע”מ תשומות” משקף את הסכום שהעסק תובע משלטונות במס בגין מע”מ. - חשבון “מע”מ עסקאות”
לזכות חשבון זה ירשם כל סכום מס ערך מוסף שהעסק גבה או חייב בו לקוח בגין מכירה או מתן שירות. הרישום יתבסס על העתקי חשבוניות המס או הודעות החיוב שהעסק הוציא ללקוחותיו. ביטול של מכירה, החזר מלקוח, או מתן הנחה ללקוח גוררים חיוב של חשבון מע”מ עסקאות. החיוב הוא תמיד הקטנה של זיכוי קודם שנרדם בחשבון.
חשבון “מע”מ עסקאות” משקף את הסכום שעל העסק לשלם לשלטונות המס בגין מס ערך מוסף. - חשבון חו”ז מע”מ
בחשבון זה ירוכזו מידי תקופה היתרות משני החשבונות הנזכרים לעיל (מע”מ תשומות ומע”מ עסקאות). יתרת החשבות מצביעה על התחייבויות של העסק כלפי האוצר אם מס העסקאות עלה על מס התשומות, או על החוב של האוצר כלפי העסק אם מס התשומות על מס העסקאות.